Otázky a odpovědi
Co to je Demiglace (demiglas)
Je to hnědá omáčka připravená z telecích a hovězích kostí, telecích nožiček a masových odřezků osmahnutých na tuku s přidáním kořenové zeleniny, cibule a koření. Směs se zalívá vývarem a vaří se zvolna 5 hodin dva dny. Hotová omáčka je rosolovitá a dá se krájet. Zjednodušeně řečeno, je to silný masový výtažek.
(čerpáno z učebnice Technologie přípravy pokrmů 1., Hana Sedláčková, Pavel Otoupal, Fortuna)
—————
Ahoj, zkoušela jsem uvařit guláš, hustota byla celkem dobrá, masa bylo taky dost, ale chuť nic moc. Co s tím?!!! Don
Ahoj Don,nevím co bylo příčinou toho, že tvůj guláš neměl dobrou chuť, ale většinou se nejčastější chyby dělají hned v základu. Cibule musí být hodně osmažená do červena, radši trochu více než méně. Další chybou bývá nezarestovaná paprika. Nestačí papriku nasypat na osmahnuté maso a podlít vodou. Mletá paprika se musí trochu osmahnou v tuku ( ne dlouho, ráda hořkne), aby se krásně rozvinula její vůně a chuť. To samé platí i pro mletý pepř a kmín.
Hodně úspěchů při dalším pokusu.
—————
Mám dotaz. Zkoušela jsem dělat buchty, ale vůbec mi nevykynulo těsto. Co s tím? štístko
No, nevím přesně, těch důvodů může být hodně. Nejdříve bych zkontrolovala kvalitu droždí (podívej se na datum spotřeby), potom je nutné dodržet přesné množství cukru, tuku a droždí. Čím víc tuku a cukru do těsta používáme, tím víc droždí potřebujeme. Dalším slabým místem může být kvásek. Kvásek připravíme z trochy vlažného mléka ( ne horkého, droždí by se mohlo spařit) asi dvou kávových lžíček cukru a jedné polévkové lžíce mouky. Všechny suroviny smícháme (nejlépe metličkou) na řídkou kašičku, přikryjeme poklicí nebo utěrkou a necháme stát na teplém místě dokud nezdvojnásobí objem. Takto připravený kvásek můžeme použít. Když nevzejde droždí při přípravě kvásku, nemá cenu pokračovat v přípravě těsta, ale je nutné udělat nový kvásek z jiného droždí. Používáme-li do těsta rozpoštěný tuk, musíme dbát na to, aby také nebyl příliš horký. Opět by mohlo dojít ke spaření droždí. No a na konec - necháte-li hotové těsto kynout v chladu, vykyne, ale velmi dlouho to trvá! Hodně zdaru.
—————
Recepty
Zapečené dukátové buchtičky s tvarohem a jablky
—————
Tymiánová mrkev
—————