Otázky a odpovědi

Co to je Demiglace (demiglas)

Je to  hnědá omáčka připravená z telecích a hovězích kostí, telecích nožiček a masových odřezků osmahnutých na tuku s přidáním kořenové zeleniny, cibule a koření. Směs se zalívá vývarem a vaří se zvolna 5 hodin dva dny. Hotová omáčka je rosolovitá a dá se krájet. Zjednodušeně řečeno, je to silný masový výtažek. 

(čerpáno z učebnice Technologie přípravy pokrmů 1., Hana Sedláčková, Pavel Otoupal, Fortuna)

—————

Ahoj, zkoušela jsem uvařit guláš, hustota byla celkem dobrá, masa bylo taky dost, ale chuť nic moc. Co s tím?!!! Don

Ahoj Don,nevím co bylo příčinou toho, že tvůj guláš neměl dobrou chuť, ale většinou se  nejčastější chyby dělají  hned v základu. Cibule musí být hodně osmažená do červena, radši trochu více než méně. Další chybou bývá nezarestovaná paprika. Nestačí papriku nasypat na osmahnuté maso a podlít vodou. Mletá paprika se musí  trochu osmahnou v tuku ( ne dlouho, ráda hořkne), aby se krásně rozvinula její vůně a chuť. To samé platí i pro mletý pepř a kmín.

Hodně úspěchů při dalším pokusu.

 

—————

Mám dotaz. Zkoušela jsem dělat buchty, ale vůbec mi nevykynulo těsto. Co s tím? štístko

No, nevím přesně, těch důvodů může být hodně. Nejdříve bych zkontrolovala kvalitu droždí (podívej se na datum spotřeby), potom je nutné dodržet přesné množství cukru, tuku a droždí. Čím víc tuku a cukru do těsta používáme, tím víc droždí potřebujeme. Dalším slabým místem může být kvásek. Kvásek připravíme z trochy vlažného mléka ( ne horkého, droždí by se mohlo spařit) asi dvou kávových lžíček cukru a jedné polévkové lžíce mouky. Všechny suroviny smícháme (nejlépe metličkou) na řídkou kašičku, přikryjeme poklicí nebo utěrkou a necháme stát na teplém místě dokud nezdvojnásobí objem. Takto připravený kvásek můžeme použít. Když nevzejde droždí při přípravě kvásku, nemá cenu pokračovat v přípravě těsta, ale je nutné udělat nový kvásek z jiného droždí. Používáme-li do těsta rozpoštěný tuk, musíme dbát na to, aby také nebyl příliš horký. Opět by mohlo dojít ke spaření droždí. No a na konec - necháte-li  hotové  těsto kynout v chladu, vykyne, ale velmi dlouho to trvá! Hodně zdaru.

 

—————


Recepty

05.09.2011 17:30

Zapečené dukátové buchtičky s tvarohem a jablky

Mají vaše děti rády dukátové buchtičky a někdy se stane, že vám jich několik zbyde? V tom případě není nic jednoduššího, než je zapéct. Vemte asi 350g dukátových buchtiček, nejlépe den odleželých a nakrájejte je na půl centimetrové plátky. Připravte si středně velkou zapékací misku a...

Celý článek

—————

05.09.2011 17:05

Tymiánová mrkev

Pro ty z vás, kteří máte rádi mrkev, uvádím jednu z mnoha možných úprav.  Mrkev oloupeme, nakrájíme na kostky a na kousku másla podusíme téměř do měkka. Je dobré trochu podlít vodou. Připravíme si karamel - na pánvi přepustíme máslo, přidáme cukr krupici a když začne zlátnout...

Celý článek

—————


Kontakt

DARO gastronomické služby

734 829 248


Máte dotaz? Zeptejte se!

Datum: 19.11.2013

Vložil: Marta

Titulek: Revize celé kuchyně

Nehte si kvalitně zrevidovat veškeré spotřebiče v kuchyni:

https://www.elektrikarkokes.cz/elektro-revize/

Odpovědět

—————

Datum: 06.03.2012

Vložil: Janita

Titulek: trouba

Nevím jestli když dopeču buchtu nebo závin jestli když vypnu troubu mám upečené hned vyndat,nebo nechat v troubě?Poraďte mi.

Odpovědět

—————

Datum: 21.09.2011

Vložil: Jana

Titulek: Co s tím

V kuchařce jsem se dočetla, že potřebuji na přípravu masa demi glase. Prosim, řekněte mi co to je?

Odpovědět

—————